08.06.2022

Rutin Çizelgesi Oluşturma

 

 

Rutin çizelgeleri oluşturduğunuzda çocuklarınız daha odaklı ve bağımsız olabilirler ve böylece siz de kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Günün tamamı veya belirli bir bölümü için rutin oluştururken etkinlik çizelgelerinden yararlanabilirsiniz.

Etkinlik çizelgesi bireyi bir dizi etkinliği yerine getirmeye yönlendiren fotoğraf/resim ya da sözcük setidir. Bir etkinlik çizelgesi çeşitli biçimlerde sunulabilir; ancak esas olarak çizelge çocuğu bir beceriyi yapmaya, bir etkinliğe katılmaya yönlendiren bir dizi görsel veya yazılı ipucu serisinden oluşur. Çocuğun özelliklerine bağlı olarak çok ayrıntılı (bir beceriyi tüm basamaklarına ayırarak) ya da çok genel (bir etkinlik için bir görsel ya da sembol kullanarak) hazırlanabilir. Aşamalı yardımla çocuklar çizelge dosyasını almayı, ilk görseli işaret etmeyi, etkinliği yerine getirmeyi ve sonraki etkinlik için diğer görsele geçmeyi öğrenirler. Çizelge kullanmayı öğretmenin amacı çocukların yardım almaksızın etkinlikleri yerine getirebilmelerini sağlamaktır.

 

 

 

Bir sabah rutini için çizelge hazırlarken ihtiyaç duyacaklarınız:

  • Çizelgeye yerleştirilecek sabah rutini görselleri
  • Bir adet karton dosya
  • Makas
  • Cetvel
  • Yapıştırıcı
  • Pastel boya
  • Yapışkanlı mıknatıslar

Oluşturacağınız sabah rutini çizelgesi için ihtiyaç duyacağınız görseller.

 

 

 

 İlk işiniz çizelge görsellerini boyamak. Çocuğunuz görselleri boyarken her resim (rutin) ve bunların ne anlama geldiği hakkında konuşun ve talep ettiğinde ona yardımcı olun.

 

 

 

Çizelgede fazladan boş bir kutu olduğunu fark edeceksiniz… Bu boş kutuyu, becerilerden birini çocuğunuzun sabah rutinine daha iyi uyan başka bir beceri ile değiştirmek için kullanılabilirsiniz. Sonra, rutin resimlerini noktaların üzerinden keserek ayırın.

 

 

Sonra dosyayı açın ve resimleri çocuğunuzun sabah rutinine uyacak şekilde en mantıklı olduğunu düşündüğünüz sıraya göre düzenleyin. Rutin resimlerini istediğiniz sıraya göre yerleştirdikten sonra, bir yapıştırıcıyla dosyaya yapıştırın. 

 

  

Tüm resimler yapıştırıldıktan sonra, kanatları oluşturmak ve kesilmesi gereken yerleri işaretlemek için bir cetvelle beceri resimlerinin aralarına düz çizgiler çizin.

 

 

 

 

Daha sonra her rutin üzerine bir mıknatıs yapıştırmak için yeterli alan bıraktığınızdan emin olarak dosyanın alt kısmını çizdiğiniz yerlerden keserek kanatlar oluşturun.

Sonra her biri yaklaşık 2,5 cm genişliğinde 14 adet yapışkanlı mıknatıs bant kesin.

 

 

Ve her beceri resminin tam üzerine bir mıknatıs parçası yapıştırın. Mıknatısı iyi yerleştirmek için, yapıştırılan mıknatıs parçalarının her birine ikinci bir manyetik parçayı (manyetik tarafı alta, etiket tarafı yukarı) tutturun, ardından her seferinde bir tane kanat kapatarak mıknatıs parçalarını kestiğiniz kanatların uç kısımlarına yapıştırın.

 

 

Ve dosyanın üstüne bir başlık yazın (Can’ın sabah rutini). 

 

 

Çizelgenin bitmiş hali bu şekilde görünmeli! 

 

 

 

 

Kaynak: Bünyamin Birkan Akademi Eskişehir  https://bbaotizm.com/ 

 

 





İLGİLİ BLOG YAZILARI

Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti
21.02.2024
Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti

Bir dizi çalışma için Eskişehir'e gelen Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı sayın Yunus KILIÇ, beraberinde Özel Eğitim Kurumları Federasyonu Genel başkan yardımcısı sayın Mehmet TOPSAKAL ile birlikte kurumumuza ziyarette bulunmuştur.

Detaylar
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı
21.12.2023
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı

Öğrenme güçlüğü olan bireyler, belirli öğrenme alanlarında zorluk yaşarlar. Bu zorlukların altında yatan sebeplerden biri de bellek sorunları olabilir.

Detaylar
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti
20.12.2023
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti

Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık (MEİP) Birimi öğrencileri Birsen Kebaptan almış oldukları paket servis seti hazırlama işini başarılı bir şekilde tamamlayarak yaptıkları 1000 tane seti Birsen Kebap Batıkent Şubesine teslim etmişlerdir.

Detaylar

İLETİŞİM FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

İsim Soyisim
Telefon
E-Posta Adresi
Mesajınız

İLETİŞİM

ADRES

Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR

TELEFON

0 (222) 243 0 243

GSM

0 (552) 743 0 243

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi Whatsapp