15.11.2020

Evde Oyunla Öğretim 1

Evde Oyunla Öğretim 1

OYUNLA EVİNİZDE OTİZMLİ ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEBİLİRSİNİZ

Etkinlik Serisi 1

Yazar: Prof. Dr. Binyamin Birkan

ABA programlarına yöneltilen eleştirilerin ortak yönü, oyun becerilerine yeterince odaklanmadığımız yönündedir. Aslına bakarsanız, eleştiren kişiler, bizim tek ilgilendiğimiz şeyin akademik, öz-bakım ve dil alıştırmaları yapmak olduğunu, oysa küçük çocukların her şeyi oyunla öğrendiğini söyleyerek şikayetlerini dile getirirler. Ancak davranış analisti olarak artık, her çocuğun oyuncaklardan ille de hoşlanmadığına, bazen oyun oynarmış gibi yapmayı dahi bilemediğine veya oyunlara hiçbir ilgi göstermediğine şahit olmuşsunuzdur. Onlara diğer bütün dersleri nasıl öğrettiysem oyun becerilerin de aynı şekilde öğretiyorum, yani az ilgi gösterdiği oyuncakları, yüksek ilgi gösterdiği şeylerle eşleştiriyorum.

İşe oyun taklidiyle başlamak harika olur. Oyuncaklar, başlangıç seviyesindeki bir öğrenende kolayca uygulayabileceğiniz bir basamaktır. Oyuncaklara harika dememin nedeni çocukların sizi oyuncu halinizle görecek olmaları ve aslında çalışma yaptıklarını hiç anlamamalarıdır. Çocuğunuzun ilgisi bebeklik çağı oyuncaklarına ise onlarla başlayın. Çekiç çivi setinizi, dönen başlıkları, fırlayıp inen oyuncaklarınızı çıkartın. Başlangıç aşamasında kullanabileceğiniz diğer yararlı oyuncaklar: fincanlar ve kaşıklar, oyuncak figürler, çiftlik evleri veya bebek evleri ve arabalardır. Programınızı iki tıpatıp oyuncak setiyle başlatın, böylece hem sizin hem de çocuğunuzun önünde aynı oyuncak olur. Siz etkinliği yapmayı sürdürürken yani arabayı halının üzerinde bir ileri bir geri sürerken veya çay fincanının içine kaşığınızı sokup karıştırırken, “Böyle yap” deyin ve hemen çocuğun elini tutup kendi oyun setinde aynı eylemi yapması için onu elinizle yönlendirin. Ardından yönlendirmenizi, yavaşça azaltın. Başlangıç için sadece birkaç hedef seçin. “Böyle yap” deyip kaşıkla fincanı karıştırabilirsiniz, elle yönlendirebilirsiniz, yönlendirmenizi azaltırsınız ve ardından “böyle yap” diyerek kaşıkla bir bebeği besler gibi yaparsınız. Bu tür bir öğretime, kaşığın farklı kullanımlarını ayırt edebilmeyi öğrenmesinde çocuğunuza yardımcı olacaktır. Eğer kaşıkla fincan karıştırmak gibi tek bir hedef seçerseniz, çocuğunuz büyük olasılıkla fincanı gözüyle görecek, kulağıyla “böyle yap” yönergesini duyacak ve kaşığı alıp fincanı karıştıracaktır. Efe üzerinden bir örnek verelim:

  • Baba: “Böyle yap,” arabayı ileri geri sürer ve hemen Efe’nin kendi arabasını sürmesi için elinden tutar ve onu fiziksel olarak yönlendirir.

  • Efe: Babasının yardımıyla arabasını ileri geri sürer.

  • Baba: “Doğru, böyle yap,” arabayı ileri geri sürmektedir (Efe’nin arabasına işaret eder veya ihtiyaç duyarsa bu kez kısmen fiziksel yardım sunar)

  • Efe: Babasının el işareti eşliğinde arabayı ileri geri sürer.

  • Baba: “Harika yaptın … işte sana pastel boya ve kağıt.” (Efenin sevdiği nesneler)

Oyun taklit programıyla birlikte ilerlemek üzere, nesnesiz bir motor taklit oyunu da başlatmanızı tavsiye ederim. Öğretim sırasında bir beceriden diğerine geçebilirsiniz, belki böylece çocuğunuzun becerilerde daha çabuk ustalaştığını ve daha iyi zaman geçirdiğini göreceksiniz. Elif üzerinden motor taklit becerisi öğretimini bir örnekle açıklayalım:

  • Baba: “Böyle yap,” alkış yapmaktadır ve kısmi fiziksel yönlendirmektedir.

  • Elif: Alkış yapar.

  • Baba: “Doğru – böyle yap,” alkış yapmaktadır.

  • Elif: Yardım olmadan alkışlamaktadır.

  • Baba: “Böyle yap,” iki eliyle başına dokunur.

  • Elif: İki eliyle başına dokunur (bu daha önceden bildiği bir beceri olduğu için yardım yoktur)

  • Baba: “Harika! – Böyle yap,” alkış yapar.

  • Elif: Yardım olmadan alkış yapar.

  • Baba: “Çok güzel yaptın,” kocaman bir tüyle Elif’i gıdıklar.

 Bu yazı BBA'dan alıntı yapılmıştır. https://bbaotizm.com/





İLGİLİ BLOG YAZILARI

Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti
21.02.2024
Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı Ziyareti

Bir dizi çalışma için Eskişehir'e gelen Özel Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyon Başkanı sayın Yunus KILIÇ, beraberinde Özel Eğitim Kurumları Federasyonu Genel başkan yardımcısı sayın Mehmet TOPSAKAL ile birlikte kurumumuza ziyarette bulunmuştur.

Detaylar
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı
21.12.2023
Öğrenme Güçlüğü ve Bellek Müdahale Programı

Öğrenme güçlüğü olan bireyler, belirli öğrenme alanlarında zorluk yaşarlar. Bu zorlukların altında yatan sebeplerden biri de bellek sorunları olabilir.

Detaylar
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti
20.12.2023
MEIP Öğrencileri Birsen Kebap Ziyareti

Mesleki Eğitim ve İstihdama Hazırlık (MEİP) Birimi öğrencileri Birsen Kebaptan almış oldukları paket servis seti hazırlama işini başarılı bir şekilde tamamlayarak yaptıkları 1000 tane seti Birsen Kebap Batıkent Şubesine teslim etmişlerdir.

Detaylar

İLETİŞİM FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

İsim Soyisim
Telefon
E-Posta Adresi
Mesajınız

İLETİŞİM

ADRES

Çamlıca Mh. İlke Sk. No:74
Tepebaşı / ESKİŞEHİR

TELEFON

0 (222) 243 0 243

GSM

0 (552) 743 0 243

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi Whatsapp